ROAD TO RIO


ROAD TO RIO

SCROLL DOWN

ROAD TO RIO


ROAD TO RIO

Hoe het begon

Toen Rolf voor het eerst in een zeilboot stapte was hij meteen verkocht. Het was de complexiteit van het spel en de elementen wat hem trok. Bovenal overheerste het gevoel van vrijheid op het water! Het eerste jaar voer Rolf in de eenmansboot in het type 2.4mr. Een uiterst complexe boot waar Rolf de fok nog niet eens van het grootzeil kon onderscheiden. Maar een ding was zeker, het hart klopte als nooit tevoren!

…In het begin ging ik als een woeste tekeer. Aan het einde van de dag was ik uitgeput. Mijn coach zei: ‘Rolf, je moet niet vechten tegen de wind. Gebruik hem om vooruit te komen.’ Eigenlijk gold hetzelfde voor mijn handicap. Je kunt er wel tegen vechten, maar het is een gevecht dat je simpelweg niet kunt winnen. Zeilen is net als het leven. Als de zeilen verkeerd staan afgesteld verloopt de tocht stroef. Soms is een kleine aanpassing al genoeg om weer in balans te komen, soms moet het roer om. Je zit de hele wedstrijd naar anderen te kijken, vol verbazing waarom ze sneller gaan. Totdat je je beseft dat je het grootzeil veel te strak hebt aangetrokken. Het lijkt of je snel gaat, maar drijft af zonder dat je het zelf door hebt. Je vaart niet meer de kortste weg richting je doel. En zeker niet de meest comfortabele. Laat je de boel iets vieren, dan vaar je de weg van de minste weerstand. Met het leven is het net zo. Je zet je zeilen niet simpelweg vast op weg naar de eindstreep. Je zult het gerust halen,  geloof me. Maar anderen zullen je voorbij gaan. Anticiperen op veranderingen. Dat is het spel. In de tijd dat ik leerde zeilen, kreeg ik de regie over mijn eigen leven terug … 

Begin 2014 werd Rolf stuurman op de tweemansboot, de Skud18. Samen met  bemanning Sandra Nap vormde hij een nieuw team. Samen met coach Ronald van Vianen en trainingspartners Vera Voorbach (met hulphond Luca) en Jan Rein van Esseveld reisden ze de wereld over en leerden de kneepjes van het vak. Tijdens de Worlds in Halifax 2014 werden ze nog 10e. Maar vanaf de Worldcup in Miami 2015, waar ze vierde werden klommen Rolf en Sandra snel op in het klassement. Tijdens de Delta Lloyd Regatta in Medemblik behaalden ze hun A-status als sporter, waarna ze door het NOC-NSF gesteund werden. In datzelfde jaar werden ze Europees Kampioen in Valencia. Begin 2016 haalden ze een vierde plaats op het WK in Melbourne. Daarmee kwalificeerden ze zich voor de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro! Het jaar daarop werden ze weer vierde op het WK in Medemblik. Ook al was het een lastige opgave, het doel was om nu eindelijk eens van het 'eeuwige vierde' imago af te komen. dat lukte, alleen niet zoals gehoopt. Op de Paralympische Spelen in Rio is het duo uiteindelijk geëindigd op een zevende plaats. Het was ook meteen de laatste keer dat zeilen tot de paralympische sporten behoorde. 

Ondanks het teleurstellende resultaat in Rio heb ik vele persoonlijke overwinningen behaald in de afgelopen vier jaar. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik deze ontdekkingsreis heb mogen maken!

Korte registratie van de Paralympics geproduceerd door Topzeilen TV op 2016-09-16.

Aflevering 'Briljante leerling' uit de documentairereeks 'Rolf's Road to Rio. Met dank aan Smalltallkfilms.

Presentatie Mark Tuitert. Kay Nambiar en Anna-Alicia opgesloten tijdens challenge van zeilers Rolf Schrama en Sandra Nap.

Slotaflevering 'Trots' uit de documentairereeks 'Rolf's Road to Rio'. Met dank aan Smalltallkfilms.